•  

 •  

  Een (letterlijk) vruchtbare samenwerking! GGZ Noord- Holland-Noord heeft de afgelopen jaren diverse boeiende initiatieven genomen om enerzijds gezonde voeding onder de aandacht te brengen en anderzijds dagbesteding bedrijfsmatiger aan te pakken. Neveneffecten hiervan zijn integratie tussen psychiatrische cliënten, de lokale bevolking en leerlingen van het Clusius College én een hoop enthousiasme en plezier!
  ‘s Werelds beste apotheek ligt een paar 100 meter verderop!
 •  

  Het begon allemaal op een innovatiemiddag van de gemeente Alkmaar waar Marijke van Putten, lid Raad van Bestuur van GGZ NHN, in contact kwam met Jacques Dekker programmamanager van Agriboard (een organisatie die optreedt als vertegenwoordiger van de agribusiness in Noord-Holland Noord). Daar deed Jacques Dekker de volgende uitspraak (richting de aanwezige zorgorganisaties): “’s Werelds beste apotheek ligt een paar 100 meter verderop!” Diverse frisse ideeën borrelden vervolgens op.
  De uitspraak van Jacques Dekker was voor Marijke van Putten aanleiding om verder in gesprek te gaan over gezonde voeding en samenwerking met de agrarische sector.


  Jacques Dekker

  Jacques Dekker is programmamanager bij Agriboard. Agriboard treedt op als vertegenwoordiger van de agrarische sector in Noord-Holland Noord en zet zich in voor het leggen van structurele verbindingen (cross-overs) tussen kennis, ervaring en ambitie. Bijvoorbeeld door het samenbrengen van agrarische bedrijven en zorg- en onderwijsinstellingen.
  Marijke van Putten

  Marijke van Putten is psychiater en lid van de Raad van Bestuur van GGZ NHN. Voorheen was zij daar directeur Innovatie en vooral behept met de doorontwikkeling van e-health voor verschillende doelgroepen binnen GGZ NHN en het implementeren van nieuwe ambulante behandelconcepten zoals FACT (Functie Assertive Community Treatment).
 •  

  Een concreet product van samenwerking tussen GGZ NHN en een lokale fruitboer zijn de kistjes met appels op de (zorg)locaties.
 •  

  Ook werd er nieuw leven geblazen in een vervallen plantenkas. In een nieuwe kas is nu Kwekerij De Buitenkans gevestigd.
 •  

  Paul Hornman, manager langdurende psychiatrie en verantwoordelijk voor de kwekerij, vertelt enthousiast over de eigen kweek en de feestelijke opening eind maart 2012.
  Paul Hornman

  Paul Hornman is manager langdurende psychiatrie bij GGZ NHN en verantwoordelijk voor het activiteitencentrum en kwekerij De Buitenkans op het terrein van de voormalige St. Willibrordusstichting in Heiloo.
 •  

  Recent is GGZ NHN gaan samenwerken met het Clusius College. Binnen de kwekerij volgen leerlingen van de (nieuwe) opleiding Zorgbedrijf Dierenhouderij praktijklessen.
 •  

  Leerlingen en cliënten trekken gezamenlijk op bij het oppotten van kleine stekjes onder begeleiding van docenten van het Clusius en werkbegeleiders van GGZ NHN.
 •  

  Ook in de buitenruimte is genoeg te doen zoals het omschoffelen van de schooltuintjes.
 •  

  En het verzorgen van de fruitbomen, speciaal aangekocht door GGZ NHN.
 •  

  Voor de toekomst zijn nog genoeg plannen, waaronder het verbouwen van kruiden en exclusieve gewassen die geleverd worden aan toprestaurants in de regio.
 •  

  Al met al heeft de ontmoeting met Jacques Dekker van Agriboard de kiem gelegd voor een reeks projecten “met meerwaarde voor alle partijen”, aldus Marijke van Putten.   
 •  

Mijn boekenleggers
INHOUD  THEMA DOSSIER  #1 2012
Mijn gegevens
Colofon
Contact